Podsumowanie zamówienia
-
Zabawki
- Zabawki do kąpieli
- AGD i Supermarket
- Gry
- Figurki
- Zabawki ogrodowe
- Pistolety
- Samochody
- Narzędzia dla dzieci
- Lalki i akcesoria
- Zabawki i artkuły plastyczne
- Przebrania dla dzieci
- Zabawki zdalnie sterowane i Interaktywne
- Zabawki dla niemowląt
- Zabawki edukacyjne
- Koraliki i gumki
- Instrumenty
- Zabawki kreatywne
- Kosmetyki
- Pojazdy dla dzieci
- Pluszaki
- Dekoracje pokoju
- Puzzle
- Koń na biegunach
- Bańki mydlane
- Sensoryczne
- Drewniane
- Sport dla dzieci
- Różne
- Nowości
- Bestsellery
- Promocje
- Wyprzedaż
- Kontakt
- Ulubione
-
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!
Podsumowanie zamówienia
Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-






Balon na wino 15l. w koszu 5539
- Paczkomaty InPost 12
- Kurier 15
- Poczta Polska (Pobranie) 20
- Kurier (Pobranie) 20
Balony szklane wąskootworowe przeznaczone do fermentacji win, piw, miodów pitnych i do nalewek. Plastikowa , zdejmowana obudowa pozwala na dokładne umycie balonu, pełniąc jednocześnie funkcję ochrony szkła przed stłuczeniem.
W balonie występują pęcherze powietrza nie wpływa to jednak na trwałość balonu.
Korki dopasowane do balonu o pojemności 15L(NIE ZAWARTE W ZESTAWIE)
-korek gumowy o średnicy 43 mm, z otworem na rurkę fermentacyjną ( szklaną lub plastikową).
-korek z korka o średnicy 45 mm, bez otworu do zamknięcia balonu
-kaptur/korek gumowy
Charakterystyka
Szkło, z którego wykonane są balony jest szkłem sodowym posiadającym wszelkie atesty pozwalające na kontakt z artykułami spożywczymi.
Użytkowanie
Balonów nie wolno myć w gorącej wodzie oraz poddawać gwałtownym zmianom termicznym (przenoszenie z zimnego do ciepłego otoczenia),zbyt wysoka temperatura mogłaby spowodować uszkodzenie szkła. Zalecane jest mycie balonów w letniej wodzie z dodatkiem środków dezynfekcyjnych np.pirosiarczyn potasu
Zaletą szklanych balonów jest ich wysoka szczelność i możliwość „podpatrywania" procesu fermentacji. Z praktycznego punktu widzenia polecane jest prowadzenie pierwszej fermentacji w miazdze w pojemniku fermentacyjnym, następnie po pierwszym zlaniu i odciśnięciu owoców, prowadzenie dalszej fermentacji w szklanym balonie.
UWAGA
Ze względu na powstające w trakcie burzliwej fermentacji duże naprężenia, zalecane jest w tym okresie zamknięcie balonu, mniej szczelnym, czopem z waty, co zapobiega jego ewentualnemu pęknięciu.
-
Polecane
-
Podobne produkty